Majowe nieświętowanie

Data dodania: 2013-05-06 11:14

Mieszkam na wrocławskim Kozanowie na 7.pietrze. Z okien widzę kilkaset mieszkań w pobliskich blokach. Co roku, w majowe święta, liczę powieszone na balkonach i w oknach flagi. Nie jest to zajecie trudne, bo flag zawsze wisi niewiele. Przeciętnie jedna flaga przypada na 50 mieszkań. W tym roku było znacznie gorzej. Jedna flaga przypadała na około 70 mieszkań.   W mięście, nawet nie wszystkie urzędy pamiętały o powieszeniu flag. Majowe święta obecne są tylko mediach. Przy czym Święto Pracy w wymiarze symbolicznym.  Może obywatele nie chcą świętować 1. Maja. Nie tylko. 3. Maja na oficjalną uroczystość we Wrocławiu  przyszło około 100 osób. Owszem padał deszcz. Gdyby była pogoda obecnych byłoby około 200 uczestników, jak w poprzednich latach. Przypuszczam jednak, że gdyby władze zaproponowały zniesienie wolnego dnia w robotnicze święto, 95 % obywateli od razu poczułoby głęboką więź z klasą robotniczą i zdecydowanie optowałoby za pozostawieniem tego dnia wolnym od pracy.  Nawet ludzie lewicy i działacze związkowi wybierają grill i leniuchowanie, zamiast udziału w majowych pochodach i spotkaniach.

Czesław Cyrul